Vervoer in de stad

Wanneer je een vakantie hebt geboekt spreekt het voor zich dat je graag gebruik zal willen maken van verschillende vormen van vervoer in Sevilla. Je kan er voor kiezen om op dit vlak het openbaar vervoer in Sevilla te gebruiken, maar je kan ook kiezen voor een meer romantisch alternatief. Wist je bijvoorbeeld dat er nog steeds stadskoetsen rondrijden in deze Spaanse stad? In ieder geval, wil je graag meer te weten komen over het nemen van de bus in Sevilla evenals over andere mogelijkheden om je te verplaatsen? Je ontdekt er alles over hier op deze pagina!

openbaar vervoer sevilla

1.) De Metro van Sevilla

De stad Sevilla heeft in het jaar 2009 geïnvesteerd in de realisatie van een gloednieuwe metro en het resultaat mag er zijn. De nieuwe metro bestaat uit één zorgvuldig uitgekozen lijn welke een afstand overbrugt van zo’n slordige 18,2 kilometer. Zo’n 11 kilometer van de lijn bevindt zich overigens onder de grond. Net zoals voor menig aantal historisch belangrijke steden geldt heeft ook de realisatie van de metrolijn van Sevilla heel wat voeten in de aarde gehad. De oorspronkelijke bouwwerken van de eerste lijn in het jaar 1983 moesten dan ook worden gewijzigd. Men was immers bang dat er schade zou ontstaan aan de historische gebouwen. Inmiddels is het allemaal alsnog goedgekomen en vormt de metro een stevige meerwaarde voor het openbaar vervoer in Sevilla.

2.) MetroCentro

In het hart van de stad Sevilla is een bijzondere metrolijn terug te vinden welke een afstand van 3 kilometer overbrugt. Deze lijn loopt dwars door het centrum van de stad, meer bepaald van het busstation Prado de San Sebastian naar La Plaza Nueva. Deze metro rijdt dagelijks van ongeveer 06h00 tot 01h00. Een kaartje voor deze metro in het hart van de stad kost 1,30 euro per persoon en per rit.

3.) Met de bus door Sevilla

In een poging om zoveel mogelijk auto’s te weren uit het stadscentrum heeft Sevilla er voor gekozen om een nieuwe parkeerwet in het leven te roepen. Deze nieuwe parkeerwet maakt dat het nog slechts 45 minuten mogelijk is om in het centrum met de auto te circuleren. Vanaf dan moet je er weg of dien je de auto in een (ondergrondse) parkeergarage te plaatsen. Het is het busbedrijf ‘Tussam’ welke de busdiensten uitvoert in Sevilla. Zij beschikt over een uitstekende website waar elke buslijn naar elke wijk duidelijk op wordt aangegeven. Je moet er wel rekening mee houden dat de busdiensten in Sevilla een stuk minder betrouwbaar zijn dan in Nederland het geval is. Verwacht dan ook niet dat er om de minuut bijvoorbeeld een bus aan de halte verschijnt. Net zoals de inwoners van de stad zal je vaak behoorlijk wat geduld moeten koesteren.

4.) Speciale Hop-on Hop-off bussen

Ben je slechts gedurende een beperkte periode in Sevilla? Wil je tijdens jouw citytrip in Sevilla toch graag zoveel mogelijk gezien hebben? In dat geval is het de moeite waard om gebruik te maken van de Hop-on Hop-off bussen die doorheen de stad rijden. Deze bussen nemen je mee langs alle bezienswaardigheden die Sevilla te bieden heeft. Bovendien is een ticketje voor deze bus erg scherp geprijsd en zijn er vier haltes beschikbaar waar je kan instappen. De beste van allemaal is echter de zogenaamde ‘Torre del Oro‘. Doe je de volledige tour met een Hop-on Hop-off bus in Sevilla? Dan moet je rekening houden met een prijskaartje van 21 euro voor volwassenen en 10 euro voor kinderen tot en met de leeftijd van 12 jaar.

5.) Een taxi in Sevilla boeken

Het nemen van een taxi voor verplaatsingen in Sevilla is eigenlijk niet zo populair. Dit gezegd zijnde bestaan er op dit vlak uiteraard wel verschillende mogelijkheden. De standplaatsen voor taxi’s die zijn terug te vinden verspreid over de stad zijn in ieder geval de volgende:

  • Plaza del Duque (voor El Corte Inglés)
  • Plaza de la Encarnación
  • De Plaza Alfalfa
  • Plaza Nueva
  • Plaza de Cuba

Wil jij wel graag een taxi in Sevilla gebruiken om je te verplaatsen? In dat geval kan je voor korte ritten rekenen op een kostprijs van zo’n 5 à 7 euro. Let wel, bij het instappen is het altijd interessant om even te informeren naar de kosten die precies in rekening worden gebracht voor de taxirit.

6.) De koets, een alternatief voor het openbaar vervoer in Sevilla

Het is mogelijk om Sevilla op heel veel verschillende manieren te ontdekken. Zo kan je gebruikmaken van het openbaar vervoer in Sevilla, maar kan je ook de fiets nemen of de stad te voet ontdekken. Een andere mogelijkheid die vooral populair is bij koppeltjes is het nemen van een koets. Deze rijden dwars door het centrum van de stad naar het prachtige Maria Luisa park.

Je kan er rekening mee houden dat de prijs van een ritje met de koets doorheen Sevilla ergens rond de 45 à 50 euro is gelegen. Een ritje duurt gemiddeld zo’n 45 à 60 minuten. Let op, de prijzen voor de koetsen staan niet vast en kunnen dus aardig verschillen. Een bekend voorbeeld is de kostprijs tijdens de zogenaamde Semana Santa. Deze liggen dan immers al snel op zo’n 50 euro. Tijdens de Feria de Abril lopen de kosten voor een ritje zelfs al snel op tot zo’n slordige 90 euro per uur.