Torre del Oro

Eén van de bekendste monumenten van de Spaanse stad Sevilla is ongetwijfeld de Torre del Oro. Het hoeft dan ook in het geheel niet te verbazen dat deze toren is terug te vinden op heel wat ansichtkaarten evenals andere souvenirs die je hier kan aankopen. Wat veel mensen niet weten is dat de Torre del Oro van Sevilla vroeger deel uitmaakte van de oude stadsmuren. Ze werd dan ook ingezet ter verdediging van de stad en moest instaan voor het beschermen van onder meer het Real Alcázar. Eén ding staat in ieder geval vast, tijdens een bezoek aan Sevilla mag de Torre del Oro absoluut niet over het hoofd worden gezien.

Torre del Oro Sevilla

Eén van de bekendste monumenten van Sevilla

Sowieso is het moeilijk om de Torre del Oro te mislopen wanneer je een bezoek brengt aan Sevilla. De toren is dan ook gelegen op de linkeroever van de Guadalquivir. De toren bevindt zich recht tegenover de arena waar stierengevechten in worden gehouden. Op vandaag beschikt de Torre del Oro over een hoogte van 36 meter en is ze opgebouwd uit drie verschillende delen. Er bestaat discussie over de oorsprong van de naam van deze statige toren. Officieel heeft ze haar naam te danken aan het feit dat vroeger het tweede deel van de toren verguld leek. Bijgevolg realiseerde ze een gouden glans in de rivier. Volgens anderen is de naam afgeleid van het feit dat de toren ten tijde van de koloniale handel met Zuid-Amerika werd gebruikt als opslagplaats voor goud.

Opgebouwd uit drie verschillende delen

Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven bestaat de Torre del Oro uit drie verschillende onderdelen. We maken op dit vlak een onderscheid tussen:

  1. Het gedeelte van de stadsmuur;
  2. De gevangenis die werd gebouwd onder Pedro I;
  3. Het maritiem museum (het bovenste deel van de toren);

De Torre del Oro heeft er een vrij bewogen geschiedenis opzitten. Ten tijde van de veertiende eeuw werd de toren dan ook gebruikt als gevangenis voor de adel. Daarnaast werd ze in het jaar 1755 zwaar getroffen door de aardbeving van Lissabon. Er waren zelfs even plannen om de toren in haar totaliteit te laten slopen. Het waren de inwoners van de stad die er toen voor hebben gezorgd dat deze plannen nooit zijn uitgevoerd.

Het Maritiem Museum in de Torre del Oro in Sevilla

In het bovenste gedeelte van de Torre del Oro van Sevilla is dus een maritiem museum terug te vinden. Het bovenste gedeelte werd aan de toren toegevoegd in het jaar 1760 door de ingenieur Sebastián van der Borcht. Het Maritiem Museum opende haar deuren officieel na een grondige renovatie in het jaar 1944. Het museum beschikt over een (zeer) bescheiden omvang en beschikt over een collectie met niet alleen scheepvaart-instrumenten, maar ook maquettes evenals historische opnames en zeeroutekaarten. In het jaar 2005 vond er een nieuwe restauratie plaats.

Torre del Oro tickets kopen

De Torre del Oro kan worden bezocht van dinsdag tot en met vrijdag van 10h00 tot 13h00. Op zaterdag en zondag is de toren te bezoeken van 10h30 tot 13h30. Op maandagen en feestdagen is een bezoek aan de toren niet mogelijk. Torre del Oro tickets kosten standaard 2 euro. Voor ouderen en studenten geldt een verminderde toegangsprijs van 1 euro. Opvallend, op dinsdag is de Torre del Oro gratis te bezoeken!