Real Alcázar Koninklijk Paleis

Sevilla staat er algemeen om bekend op cultureel vlak een parel van formaat te zijn. Menig aantal bezoekers van de stad hebben ze door de jaren heen ook bestempeld als de mooiste van Spanje. Met de stevige concurrentie die geldt in het land, onder meer van het prachtige Barcelona is dat echt een bijzonder mooi compliment. Het Real Alcázar paleis heeft ongetwijfeld bijgedragen aan de enorme populariteit van Sevilla als bestemming voor een citytrip. Niet voor niets prijkt het koninklijk paleis van Sevilla dan ook samen met de kathedraal van de stad evenals het ‘Archivo General de Indias’ op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Wil jij graag meer te weten komen over deze bijzondere bezienswaardigheid? Dan ben je daarvoor op deze pagina aan het juiste adres!

Real Alcázar Koninklijk Paleis Sevilla

De geschiedenis van het Real Alcázar in Sevilla

Het koninklijk paleis van Sevilla, beter bekend als het ‘Real Alcázar’ beschikt over een zeer lange geschiedenis. De oudste bronnen die betrekking hebben tot het Real Alcázar beschikken over een link met Abd-ar-Rahman III. Hij was de eerste kalief van Al-Andalus. Het was deze kalief die er volgens de bronnen voor zou hebben gekozen om in het jaar 913 een kasteel te bouwen op de plaats waar nu het paleis is terug te vinden. Bekend is ook dat er in het verleden op deze plaats eveneens een Romeins fort was terug te vinden. Tot de tijd van de Romeinse overheersers zouden er op deze locatie dan ook tal van verschillende bouwwerken hebben gestaan. Helaas ontbreekt op vandaag van deze tijd enkel spoor.

Een belangrijk persoon welke volgens experts zonder twijfel heeft bijgedragen aan het Real Alcázar zoals we deze op vandaag kennen was Al-Moetamid. Hij staat bekend als de laatste koning van de zogenaamde Abbadiden-dynastie. Het was Al-Moetamid welke in de veertiende eeuw de opdracht heeft gegeven om het kasteel uit te breiden tot een paleis. Het paleis zou uiteindelijk de naam ‘Al-Moewarak’ hebben gekregen. Vervolgens was het Alfons X van Castilië welke er voor koos om het paleis te laten uitbreiden.

Een uitermate belangrijk jaar voor het Real Alcázar was het jaar 1364. Het was namelijk in dit jaar dat de koning van Castilië Peter I de opdracht gaf tot het bouwen van een nieuw paleis. Voor het uibreiden van het paleis zou er overigens gebruik zijn gemaakt van Moorse bouwmeesters. Dat is ook terug te zien in het karakter van het bouwwerk. In een latere fase werden er ook verschillende elementen in een gotische evenals renaissancestijl toegevoegd aan het paleis. Dit gebeurde in de zestiende eeuw onder leiding van keizer Karel V.

Belangrijke gebeurtenissen

Wat het Real Alcázar in Sevilla nog aantrekkelijker en interessanter maakt is dat er door de jaren heen menig aantal belangrijke gebeurtenissen in zijn voltrokken. Zo was het Real Alcázar onder meer het decor voor het huwelijk van Karel I met Isabella van Portugal. Daarnaast was er natuurlijk ook de grote brand die uitbrak op 3 mei van het jaar 1961. Deze grote brand zorgde er onder meer voor dat het ‘Patio de Leon’ volledig werd verwoest. Niet alleen de rijke geschiedenis, maar ook de nog steeds tastbaar aanwezige sporen van diverse heersers en culturen zorgen er voor dat het Real Alcázar met recht en rede kan worden bestempeld als één van  de belangrijkste bezienswaardigheden in Sevilla.

De bezienswaardigheden binnen het Real Alcázar

Eigenlijk mogen we naar het Real Alcázar koninklijk paleis in Sevilla niet verwijzen als één enkele bezienswaardigheid. In plaats daarvan bestempelen we ze beter als een verzameling van bezienswaardigheden. Ze bestaat dan ook uit onder meer:

  • Het Palacio Mudéjar;
  • Het Palacio Gótico;
  • De Patio del Yeso;
  • Sala de Justicia;
  • De Patio de la Montería;
  • De Puerta del León;
  • Patio de las Doncellas;

Reeds van bij het betreden van de site van Real Alcázar kom je in aanraking met de eerste bezienswaardigheid. Het gaat hierbij om de ‘Puerta de León’ welke de toegangspoort vormt tot het paleis. Deze leeuwenpoort biedt toegang tot het volledige complex. De poort vormt een onderdeel van de vestigingsmuren welke dateren uit de twaalfde eeuw. Ondanks het feit dat er zich in de poort verschillende ruimtes bevinden zijn deze niet te bezoeken. Ondanks dit gegeven is het wel zo dat deze toegangspoort echt een zeer bezienswaardig bouwwerk op zich vormt.

Ontdek ook de tuinen van het Real Alcázar!

Niet alleen de prachtige bouwwerken, maar ook de imposante tuinen van het Real Alcázar koninklijk paleis in Sevilla zijn wereldbekend. De paleistuinen vormen dan ook een fantastische afsluiter van je bezoek aan deze site. Ook de tuinen welke deel uitmaken van het Real Alcázar complex staan er om bekend over heel wat verschillende invloeden te beschikken. Zo zijn er zowel barok, renaissance als modernisme en rococo invloeden in terug te vinden. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, het koninklijk paleis van Sevilla is een bijzondere bezienswaardigheid welke eigenlijk helemaal niet op jouw verlanglijstje voor Sevilla mag ontbreken!

Real Alcázar openingstijden

Het is in principe elke dag mogelijk om een bezoek te brengen aan het Real Alcázar in Sevilla. Wel dien je er rekening mee te houden dat het paleis is gesloten op verschillende feestdagen. Het gaat hierbij onder meer om Kerstmis (25 december) en Nieuwjaar (1 januari). Tijdens de zomer, welke loopt van april tot en met september is het Real Alcázar te bezoeken van 09h30 tot 19h00. In het winterseizoen is het mogelijk om het Real Alcázar paleis te bezoeken van 09h30 tot 17h00. Het winterseizoen begint in oktober en eindigt op de laatste dag van maart.

Real Alcázar tickets

Het Real Alcázar in Sevilla is één van de populairste bezienswaardigheden van de stad. Net zoals bij menig aantal andere bezienswaardigheden in Sevilla eveneens het geval is geldt ook voor het Real Alcázar dat er slechts een beperkt aantal mensen per dag worden toegelaten. Dit zorgt er voor dat het op voorhand reserveren van je Real Alcázar tickets eigenlijk een must is. Doe je dat niet? Dan kan je niet alleen geconfronteerd worden met zeer lange wachtrijen, maar bestaat het risico dat je helemaal niet binnen zal geraken. Op voorhand je Real Alcázar tickets reserveren is dan ook eigenlijk warm aanbevolen. Hieronder enkele mogelijkheden om direct je tickts te reserveren.