Plaza de España

Heb je ooit een advertentie of ander promotiemateriaal gezien voor de Spaanse stad Sevilla? In dat geval is de kans bijzonder groot dat het Plaza de España daar op te zien was. Dit prachtige plein is dan ook niet voor niets één van de vaakst bezochte locaties van Sevilla. Op dit overweldigende plein kan je er niet alleen voor kiezen om heerlijk te ontspannen in de zon, daarnaast kan je ook een romantisch boottochtje maken in de gracht. Eén ding staat in ieder geval vast, iedereen die Sevilla bezoekt moet uitgebreid de tijd nemen om ook de Plaza de España te ontdekken!

Plaza de España Sevilla

Kennismaking met het Plaza de España

Het Plaza de España is terug te vinden in het romantische Maria Luisa Park. Ze werd aangelegd speciaal voor de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling welke werd gehouden in het jaar 1929. Wat veel mensen tot op de dag van vandaag niet weten is dat het Plaza de España uiteindelijk het duurste project bleek te zijn van de volledige expositie. Op zich hoeft dit ook niet echt te verwonderen, want er waren momenten waarin er zomaar even ruim 1000 mensen op hetzelfde ogenblik aan het werken waren aan het plein. Het ontwerp voor het Plaza de España komt van de hand van de architect Aníbal González.

Aan het Plaza de España zijn verschillende prachtige gebouwen terug te vinden. Niet alleen deze gebouwen zijn een streling voor het oog, daarnaast valt er ook nog heel wat moois onder de statige bouwwerken te ontdekken. Zo bevinden er zich onder de gebouwen aan het Plaza de España zomaar even 48 rijen met fresco’s welke zich kenmerken door de aanwezigheid van typisch Andalusische tegels. Wanneer je deze tegeltjes van naderbij gaat bekijken zal je kunnen vaststellen dat daar de Spaanse provincies samen met hun wapenschild evenals de geografische ligging op zijn afgebeeld. De bijzonder aantrekkelijke bruggetjes staan symbool voor de vier oude Spaanse Koninkrijken ten tijde van de Katholieke Koningen.

Populaire filmlocatie

Dat het Plaza de España over fotogenieke eigenschappen beschikt hoeven we wellicht niemand meer te vertellen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat het Plaza de España in Sevilla in het verleden reeds verschillende malen dienst heeft gedaan als decor voor menig aantal populaire films. In het jaar 1962 werd er bijvoorbeeld voor gekozen om het Plaza de España om te toveren tot de “Cairo Great Britain Army Headquarters”. Filmliefhebbers zullen meteen weten dat deze metamorfose te maken had met de film ‘Lawrence of Arabia’. Bovendien was het Plaza de España in Sevilla ook te zien in Star Wars. Het ging hierbij specifiek om ‘Star Wars: Episode II – Attack of the Clones’ uit het jaar 2002.

Restauratie

De enorme populariteit van het Plaza de España heeft er voor gezorgd dat een restauratie noodzakelijk was. Uiteindelijk ging het plein in oktober 2010 terug open voor toeristen. De renovatie welke werd uitgevoerd moest verschillende vormen van schade verhelpen. In de voorbije 81 jaar had het Plaza de España immers behoorlijk wat schade opgelopen. Niet alleen was de keramiek verkleurd, daarnaast waren ook heel wat tegels gebroken. Ook het kanaaltje rond het plein was een doorn in het oog voor menig aantal locals en toeristen. Velen konden zich namelijk niet meer herinneren hoe het was om met een bootje door het leuke kanaaltje te varen. De renovatiewerken die werden uitgevoerd onder het goedkeurend oog van Aníbal González hebben er uiteindelijk voor gezorgd dat iedereen terug optimaal van dit prachtige plein kan genieten.

De symboliek van het Plaza de España

Op het ogenblik dat je een bezoek brengt aan het Plaza de España zullen er je ongetwijfeld een aantal zaken meteen opvallen. Een belangrijk kenmerk van het Plaza de España is bijvoorbeeld de halfronde vorm waarover ze beschikt. Deze halfronde vorm staat eigenlijk symbool voor de omarming van de Zuid-Amerikaanse koloniën door Spanje. Het Plaza de España kenmerkt zich bovendien door de aanwezigheid van een opening in de richting van de rivier. Dit betekent in de praktijk dat het deze weg is welke in de richting van de koloniën wijst. Bovendien zal je meteen kunnen opmerken dat er op het Plaza de España vier bruggen aanwezig zijn. Deze vier bruggen staan symbool voor de vier Koninkrijken waar Spanje ooit is uit ontstaan. Het gaat hierbij om Castilië, Léon, Navarra evenals Aragón.

Hoe het Plaza de España bereiken?

Ben je te voet of met de fiets Sevilla aan het ontdekken? In dat geval is het Plaza de España te bereiken via de Avenida Isabella La Catolica. Deze is gelegen in de directe nabijheid van het Teatro Lope de Vega en de Fabrica de Tabaco. Het is eveneens mogelijk om het plein te bereiken door gebruik te maken van het openbaar vervoer. Met de bus of tram is het Plaza de España dan ook bereikbaar vanaf het Prado de San Sebastián. Wil je liever het Prado de San Sebastián vanaf de rivierkant bereiken? Ook dat is uiteraard geen enkel probleem. Je zou er eventueel zelfs voor kunnen kiezen om gebruik te maken van de echte toeristenroute. Deze toeristische route wordt afgelegd met de bekende paardenkoets en heeft het Plaza de España als eindbestemming.