Kathedraal van Sevilla

De Kathedraal van Sevilla is een prachtige, gotische kathedraal welke de hoofdkerk vormt van het aartsbisdom Sevilla. De kathedraal is één van de grootste kerkgebouwen van Europa. Ze moet alleen de Sint-Pietersbasiliek evenals St. Paul’s Cathedral voor zich dulden. Bovendien is de Kathedraal van Sevilla op moment van schrijven ook het grootste gotische kerkgebouw welke er op deze planeet is terug te vinden. De zogenaamde Giralda, een maar liefst 104,5 meter hoge klokkentoren is één van de absolute uithangborden van het Spaanse Sevilla.

Kathedraal van Sevilla

Geschiedenis van de Kathedraal van Sevilla

De Kathedraal van Sevilla is terug te vinden op de locatie waar vroeger de Moorse hoofdmoskee van de stad stond. Deze werd tijdens de twaalfde eeuw gebouwd door de Almohaden. Nadat de christelijke verovering plaats had gevonden in het jaar 1248 werd de moskee in eerste instantie gebruikt als kathedraal. In het jaar 1401 werd er echter besloten om te beginnen met het bouwen van een grote, nieuwe kathedraal in een gotische stijl. De bouw werd ongeveer een jaar later aangevat aan de westkant.

Vanaf het jaar 1432 werd er ook begonnen met het bouwen van de oostkant. Men bleef uiteindelijk bouwen tot in het jaar 1506. Er werd voor gekozen om verschillende onderdelen van de oorspronkelijke moskee te sparen. Het ging hierbij in het bijzonder om het voorhof inclusief de prachtig bewerkte Puerta del Perdon. Ook de minaret bleef behouden. Deze laatste staat op vandaag bekend onder de naam ‘Giralda’.

De zogenaamde vieringtoren waar de nieuwe kathedraal over beschikte stortte in, in het jaar 1511. Er werd na het instorten van de toren voor gekozen om deze op zeer bescheiden wijze terug her op te bouwen. In de zestiende eeuw werd de kathedraal uitgebreid met verschillende aanbouwsels. Deze aanbouwsels werden uitgevoerd in pure renaissancestijl.

Tussen het jaar 1541 en 1575 werd er een prachtige Koninklijke Kapel gerealiseerd. Deze kapel zou dienst gaan doen als laatste rustplaats voor de dertiende-eeuwse koningen Ferdinand de Heilige evenals Alfons de Wijze. Uiteindelijk werd er in de zeventiende eeuw voor gekozen om de westelijke arm van het zogenaamde sinaasappelhof te vervangen door de Iglesia del Sagrario. Het betreft hier een bescheiden kerk welke zich kenmerkt door de barokstijl. In de negentiende eeuw werd er tot slot voor gekozen om verschillende grote, van rijk beeldhouwwerk voorziene portalen in neogotische stijl toe te voegen.

Bezienswaardigheden in de Kathedraal van Sevilla

Of je er nu voor kiest om een tour te boeken door de Kathedraal van Sevilla of je ze zelf gaat ontdekken, in beide gevallen zal je stil willen blijven staan bij verschillende bezienswaardigheden. Wij hebben de belangrijkste alvast even voor jou op een rijtje gezet:

  • De kapel waarin het grafmonument van Cristóbal Colón is terug te vinden;
  • De Koninklijke Kapel welke is gewijd aan de Koning Ferdinand III van Castilië;
  • De vele prachtige schilderijen;
  • De schatkamer;

Heel wat bezoekers van de Kathedraal van Sevilla zijn verwonderd over de vele prachtige schilderijen die er in de kathedraal zijn terug te vinden. Deze schilderijen komen niet alleen van de hand van Murillo en Goya, maar ook van Pedro de Campaña en Luis de Vargas.

Giralda

Tot slot zal je bij een bezoek aan de Kathedraal van Sevilla ook stil willen blijven staan bij de La Giralda toren. Toen de moskee die hier vroeger stond werd afgebroken werd er voor gekozen om deze toren te behouden. De Giralda toren beschikt over een hoogte van zo’n slordige 104 meter. Ze vormt één van de bekendste en tevens ook populairste bezienswaardigheden van Sevilla. De reden hiervoor is niet ver te zoeken. Het is namelijk zo dat je de Giralda kan beklimmen. Dit is absoluut de moeite meer dan waard. Vanaf de top beschik je namelijk over een werkelijk fantastisch uitzicht op Sevilla en haar omgeving.

Bezoekers die willen kunnen genieten van het uitzicht vanop de Giralda moeten wel de toren beklimmen via een hellende gang. Er is dus geen sprake van een echte trap. De hellende gang waar op vandaag nog steeds gebruik van wordt gemaakt is dezelfde als degene waar vroeger de paarden over naar boven liepen. Boven op de Giralda is bovendien een bronzen beeld terug te vinden die beschikt over een hoogte van 4 meter. Dit beeld stelt het geloof voor welke als bijnaam de ‘Giraldilo’ heeft. Het beeld is bijzonder omdat het meedraait met de wind.

Wanneer de Kathedraal van Sevilla bezoeken?

Wil je de Kathedraal van Sevilla graag bezoeken? Dan moet je er rekening mee houden dat de openingstijden afhankelijk kunnen zijn van de dag waarop je ze wenst te bezoeken. Op maandag is de kathedraal bijvoorbeeld geopend van 11h00 tot 15h30. Van dinsdag tot en met zaterdag kan je ze bezoeken van 11h00 tot 17h00. Op zondag kan de kathedraal worden bezocht van 14h30 tot 18h00. Let op, tijdens de zomermaanden blijft de kathedraal op maandag een half uur en op andere dagen een uur langer open. De kathedraal is niet te bezoeken op 1 en 6 januari evenals op 25 december. Bij speciale diensten of evenementen is het mogelijk dat er afwijkende openingsuren van kracht zijn.

Kathedraal van Sevilla Tickets

De Kathedraal van Sevilla is één van de bekendste en meest prestigieuze bezienswaardigheden van de stad. Dit zorgt er voor dat ze een enorme populariteit geniet. Omwille van deze reden kan het de moeite waard zijn om jouw Kathedraal van Sevilla tickets op voorhand aan te kopen. Op deze manier voorkom je niet alleen lange wachtrijen, daarnaast kan je er zeker van zijn dat je de kathedraal op de gewenste dag kan bezoeken. De speciale skip the line tickets voor een bezoek aan de kathedraal zijn dan ook zeer warm aan te bevelen.

Je dient er wel rekening mee te houden dat de prijzen van de Kathedraal van Sevilla tickets niet voor iedereen dezelfde zijn. Standaard tickets kosten bijvoorbeeld 9 euro. Voor mensen die 65 jaar zijn of ouder en voor studenten onder de 25 geldt een speciaal tarief van 4 euro. Toegang tot de kathedraal van Sevilla is bovendien gratis voor kinderen tot aan de leeftijd van 14 jaar. Ben je van plan om niet alleen de kathedraal, maar ook het Real Alcázar koninklijk paleis te bezoeken? Dan is het mogelijks interessant om de Sevilla City Pass aan te kopen.